031 316 392 info@pddravograd.com

Plešivec je najbolj vzhodni dvatisočak v grebenu Loške stene. Z 2184 m visokega vrha se nam odpre lep razgled na Mangart, Jalovec in ostale vrhove nad dolinama Loške Koritnice in Bavšice.

CAM07288 resize 

Planinski pohod na Plešivec je bil organiziran skupaj s PD Hoče Skalca. Zbralo se nas je 9 izurjenih pohodnikov, željnih nove avanture v visokogorju.

CAM07294 resize

Štartali smo v dolini Loške Koritnice, severno od Loga pod Mangartom. Sledil je rahel vzpon po dolini, nato pa vstop v zelo zahtevno zavarovano pot. Pod steno smo se opremili s plezalnimi pasovi, samovarovalnimi kompleti in čeladami. Vzpon čez zavarovan del poti je potekal brez težav. Sledil je daljši vzpon do sedla Brežice, nekaj časa pod listavci, malo med grmovjem, nazadnje po tratah, a vseskozi močno navkreber. Pod sedlom smo prečili tudi manjše snežišče, vendar nismo potrebovali dodatne tehnične opreme za varovanje. Zadnji del vzpona proti vrhu Plešivca je potekal po neoznačeni poti po strmih, cvetočih travnatih pobočjih. Vrh smo dosegli po petih urah hoje. Nagrajeni smo bili s čudovitim razgledom na vse strani, z opazovanjem gamsov pod ostenji in preletavanjem orlov nad nami. Sestopili smo na drugo stran po dolini Bale do PUS Bavšica, kjer smo po treh urah spusta zadovoljni sezuli vedno težje čevlje in polegli po travi.

IMG 2971 resize