031 316 392 info@pddravograd.com

Smo na slabi poti – s smetmi bomo uničili naravo

 V Dravogradu imamo veliko lepih pohodniških in kolesarskih poti. Pešpot Dravograd – Črneški zaliv, Ribiška cesta ob Dravi do Ribiškega doma, mimo Traberka vse do Viča. Iz Dravograda do dvorca Bukovje v nadaljevanju do Trbonj, Dravograd – Šentjanž do SG pohodniška kolesarska pot. Pohodniška pot ob Dravi, ki vodi do čistilne naprave v Boštjan, v zadnjem času je zelo obiskana pot na skalo nad Dravogradom, ki jo lahko zaključimo krožno po cesti mimo kmetije Vinkler, Hudopisk se vrnemo v Dravograd itd. Vse te poti in še mnoge druge sem velikokrat prehodil, so zelo obiskane s strani ljubiteljev hoje. Žalosti me, ker je ob teh poteh ogromno smeti, ki kazijo lepoto poti in narave. Na pot s sabo vedno vzamem vrečko za smeti, ki je vedno premajhna in prehitro napolnjena.

Naštel bom nekaj smetenja ob poteh v Dravogradu.

1.    Na poti iz Dravograda v Črneče je postavljeno lepo razgledišče za opazovanje reke Drave in Črneškega zaliva. Razgledišče je priljubljeno zbirališče mladih, ki posedajo po tleh, klopi niso zanimive za sedenje. Krepčajo se s pivom, vinom, red bullom, čipsom, energijskim ploščicam itd. Smeti ostanejo na podestu ali romajo preko ograje v nabrežino reke Drave, od tu jih je težko pobrati in očistiti brežino. Malokdo odvrže smeti v koš za smeti, ki je nameščen na razgledišču za odlaganje smeti.

2.    Sprehajam se po pešpoti proti Črnečam ob cesto iz avtomobilov odmetujejo pločevinke piva, osvežilnih pijač, plastenk, steklenice vina, plastične kozarce, cigaretne škatle itd. nekatere smeti pristanejo na bankini, ostale pod brežino.

3.    V Črneškem zalivu sem po stezici stopil do obrežja, tu je klopca za zaljubljence in ribiče, ob klopci in vse na okoli kupi smeti vseh vrst.

4.    Stopim s ceste, ki vodi proti konjušnici, do stojišča za ribiče spet smeti, pločevinke piva, plastenke, cigaretne škatlje, plastična posoda z ostanki pasulja itd.

5.    V Črneškem zalivu je veliko zapuščenih in razmetanih čolnov na vse strani. Takšna je žalostna podoba naravnega parka Dravograjskega jezera – Črneški zaliv.

6.    Ogromno smeti sem pobral ob pešpoti od avtopralnice Relax do gostišča Yagababa. Vir velikega onesnaženja je MOL bencinski servis v Otiškem vrhu. Vestni kupci si ob točenju benzina nadanejo PVC rokavice, po končanem točenju jih odvržejo, 20m naprej na zelenici ob  industrijski hali se kopiči na 100-tine odvrženih rokavic, česar nobenega ne moti.

7.    Veliko truda in časa sem namenil, da sem očistil globačo hudourniškega potoka pri Hudopisku in širše okolice. Ob cesti so ostali nametani kupi zelenega odreza.

8.    Zelo žalostna je podoba nabrežine ob pokopališču in mrliški vežici ogromno smeti odvrženih po brežino proti reki Dravi, kljub kontejnerjem, ki so postavljeni za zbiranje smeti.

9.    Izpostavil, bi veliko ekološko bombo, ki je vsem na očeh ob cesti proti dvorcu Bukovje je zapuščena hiša Meža 73, pred hišo razpada 5. odsluženih avtomobilov.

10. Povsod ob cestah in bankinah so odvržene smeti.

Packi neusmiljeno odmetujejo smeti, nikoli ni zadosti naravovarstnikov, ki bi uspeli vse počistiti.

Ob tem neizmernem smetenju, ki se dogaja iz dneva v dan je slaba podoba naše okolice.

Zapisal: Jožef Kladnik