031 316 392 info@pddravograd.com

IMG 0020 resize

V planinskem društvu Dravograd dajemo velik pomen delu z mladimi. Ob podpori mladinskega odseka organiziramo izlete, z varuhi gorske narave organiziramo predavanja, pa tudi drugače se trudimo animirati in navdušiti za planinstvo naše najmlajše člane.

Odsek je začel ponovno delati s polno paro v  šolskem letu (2014/15), s priključitvijo  planinskega krožka OŠ Neznanih talcev Dravograd in OŠ Šentjanž. V tem času smo skupaj izpeljali kar nekaj izletov (Bricnikov vrh, Volinjek, podzemlje Pece, Veliko Planino, Lovrenška jezera, Peca, Smrekovec, Raduha…), še več pa nas jih čaka v prihodnje, med drugim morda tudi kakšen planinski tabor. Na izletih izvajamo vsebine planinske šole in vzpodbujamo starejše udeležence, da znanje in izkušnje prenašajo na mlajše oz. manj izkušene. Skratka približati skušamo mladim hojo kot obliko preživljanja prostega časa, predstaviti način varnega gibanja v naravi z osnovami orientacije, predstaviti pohodne poti po Koroški in okolici ter načine varovanja gorske narave.

IMG 0015 resize

Program izletov naredimo na začetku šolskega leta za celo  leto. Ob tem tudi določimo  planinske vodnike za vsak izlet. Krožek na OŠ Neznanih talcev Dravograd  vodita mentorici planinske skupine Franja Šmon Drevenšek in Nataša Kovše, na OŠ Šentjanž pa Zdenka Krajnik. Izleti trajajo pet do šest ur in niso zahtevni, zato udeleženci ne potrebujejo posebne opreme. Intenzivnost izletov se stopnjuje, tako da tudi tisti, ki so na začetku sezone malo slabše pripravljeni, na koncu leta dosežejo solidno pripravljenost... Vsak izlet je samostojen pedagoški proces, saj vodja s pomočniki opozarja na različne geografske posebnosti, na redke oz. zaščitene rastlinske vrste, svetuje primerno tehniko gibanja, samovarovanja, prehranjevanja....

Seveda pa je bistveno, da se na takšnih izletih družimo, spoznavamo, imamo lepo in naše mlade udeležence, ki jih je vedno več, usmerjamo na prava, varna življenjska pota.

Načelnik mladinskega odseka: Jožef Hartman

IMG 0026 resize